tisdag 9 april 2013

Apropå Thatcher


Sveriges bästa ekonomikrönikör, om ni frågar mig.


Apropå Margret Thatcher, som många politiska skribenter väljer att hylla i krönikor och ledarspalter i dessa dagar. Död som hon är. Tillsammans med sin kompis, Ronald Reagan, lade hon ju den politiska grunden för de avregleringar av finansmarknaden som uppenbarligen ställt till det för folk runt om i världen under de senaste åren. Vissa saker är förstås lite för krångliga att resonera om i nekrologerna Tur att det finns plats på annat håll.
Så här skriver Svenska Dagbladets ekonomikrönikör Andreas Cervenka om tillståndet på den globala finansmarknaden. Frågan han ställer är:
"Hur skulle då en önskelista för ett friskt finanssystem se ut? Kanske så här: Det utgör oljan i det samhällsekonomiska maskineriet och inte tvärtom. Det bidrar till att producera verkliga och uthålliga värden och inte tomma spekulationskalorier. Det skapar inte oacceptabla risker och är motståndskraftigt. Faller en faller inte alla. Sist men inte minst: misstag får konsekvenser. Helst för de som begått felen och ingen annan."
Läs hela Andreas Cervenkas blogginlägg. Det är mer än läsvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar