söndag 24 februari 2013

Grattis till silvermedaljen Lars!

Artikel i VK.se. Framgången med kokboken i Paris. Middag på Louvren. Bara att gratulera!

#21 #blogg100
Jag tänkte passa på att gratulera min löparkompis Lars Beckman. I helgen fick han silvermedalj i Gourmand World Cookbook Award! En tävling för kokböcker från hela världen. Hans kokbok heter Matfrisk och tävlade i kategorin Hälsa och näring. Matfrisk är en ovanlig kokbok. Den handlar inte bara god mat, utan om god mat som förebygger cancer. 
Så ser den ut. Matfrisk
Lars är cancerläkare på Länssjukhuset i Sundsvall. Hans medförfattare är Lars Franzén, cancerläkare på Norrlands universitetssjukhus, och Fredric Andersson, tv-kock. Tillsammans ger de ett uppdaterat svar på frågan, som vi säkert alla ställt oss, om vad i hela friden man ska äta och inte äta om man vill slippa cancer? För det vill man ju. Tyvärr är det inte så enkelt att det går att käka bort cancerrisken helt. Cancer är en mängd olika sjukdomar, som har en massa olika orsaker. Alla ligger liksom i spjället. Men det går i alla fall äta sådant som vi vet är bra mot cancer, konstaterar författarna till Matfrisk och pekar på åtta huvudregler att hålla sig till först och främst: undvik övervikt, rör på dig, minska sockerintaget, välj vegetarisk mat i första hand men håll nere på det stärkelserika, ät mindre än ett halvt kilo rött kött i veckan, drick inte mer än ett glas vin om dagen om du är kvinna eller två glas om du är man, undvik mat som kan innehålla mögelgiftet aflatoxin och ät inte kosttillskott om du är frisk och har goda kostvanor. Läkarna bakom Matfrisk tar sedan ytterligare ett steg och ger tretton exempel på livsmedel, som de med vetenskapligt stöd kan påstå förebygger cancer. Jag tar mig friheten att lista livsmedlen här nedan och säger sedan grattis igen Lars. Bra jobbat! Sedan är det bara att börja laga något av recepten som kocken Fredric Andersson fixat fram. Gott.
#1 Ingefära
#2 Vitlök
#3 Nötter
#4 Citron
#5 Tomat
#6 Bönor
#7 Kål
#8 Chili
#9 Lök
#10 Blåbär
#11 Kakao
#12 Fisk
#13 Gurkmeja

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar